Strada dei Vini e dei Sapori dei Colli Piacentini
i Colli Piacentini
The 'Strada dei Vini e dei Sapori dei Colli Piacentini' (Wine and Food Trail of the Colli Piacentini) is a food and wine tourist itinerary that winds along the four main valleys of the Piacenza Apennines - the Arda, Nure, Trebbia and Tidone - where it is possible to visit vineyards, wine cellars, castles, medieval villages and characteristic hamlets.
The Colli Piacentini are also a land of great flavours. The local cuisine is rich in quality-certified products such as Salumi piacentini Dop and Grana Padano Dop, and typical dishes such as pisarei e fasò or tortello piacentino.
The Road of Wines and Flavours of the Piacenza Hills is an unmissable experience for all wine, food and nature lovers.
Between whites and reds, there are no less than 17 types of DOC wine, such as: Barbera, Bonarda, Sauvignon, Valnure, Ortrugo, Gutturnio and others, of excellent quality and appreciated all over the world
Alcuni dei piatti tipici da assaggiare:
- Pisarei e fasò
- Tortelli piacentini con la coda
- Coppa Piacentina DOP
- Pancetta Piacentina DOP
- Salame Piacentino DOP
- Grana Padano DOP
- Giardiniera
- Vini dei Colli Piacentini
Alcuni dei luoghi da visitare lungo la strada:
- Il Castello di Vigoleno
- Il Castello di Gropparello
- Il Castello di Rivalta
- Il Castello e il Borgo di Grazzano Visconti
- Il borgo di Bobbio